guia MetroPagina

Доситејеви дани у Ривици

                                       Доситејеви дани у Ривици

Ученици подручног одељења из Ривице од 1.-4. разреда су обележили Доситејеве дане од  11-14. априла 2022. разним активностима.Првог дана смо се упознали са Доситејевим животом и његовим делима.  Деца су научила и подсетила  се са много значајних чињеница које до сада нису знала и која су заборавила. Подсетили су се да је Доситеј Обрадовић рођен као Димитрије Обрадовић и да је добио име Доситеј када се замонашио у нашем манастиру Хопово. Научили су да је био велики српски просветитељ, српски филозоф, први министар просвете , полиглота ( јер је говорио много страних језика), српски књижевник који је једно време живео у нашем крају, у манастиру Хопово и који се много залагао као и Вук Караџић да се пише народним језиком,  да сви могу да читају и разумеју написано, као и да је сахрањен у порти Саборне цркве у Београду и да лежи поред Вука Караџића, и још много занимљивих чињеница о њему. Били су веома поносни што наша школа носи име тако важне личности.

Другог дана смо драматизовали  Доситејеве басне „ Два јарца“ и „ Две козе“.  Деца су кроз игру и драматизацију научила да:

-„ Од ината нема горег заната.“,

-„ Слога кућу гради, а неслога је разграђује.“,

-„ Паметнији попушта.“,

- „ Добро се добрим враћа.“,

-„ Тврдоглавост није врлина. Буди разуман – уразуми се.“

Трећег дана смо у оквиру корелације са Природом и друштвом у трећем разреду и наставне јединице: „ Како настаје сенка и којих су облика и величина“  драматизовали басну „ Пас и његова сенка“ да би деца научила на очигледном примеру како настаје сенка и од чега зависи облик и величина сенке.

Последњег, четвртог дана смо цртали портрете Доситејеве и гледали цртани филм  „ Лав и миш“ и разговарали о њему.

Научили смо много о Доситеју,  након свих ових драматизованих басни и одгледаних цртаних филмова да су доброта, сарадња, помоћ, љубав, пријатељство и поштовање веома важне врлине за даљи живот.

АКТИ ШКОЛЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

СТРУЧНИ ТИМОВИ

КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ