guia MetroPagina

"Руски језик-изузетан језик"

 

Поводом Дана руског језика, који се обележава 6. јуна на дан рођења А. С. Пушкина, Руски центар науке и културе - Руски дом, расписао је наградни конкурс под називом „Руски језик – изузетан језик“.

            На конкурс смо пријавили двоје ученика петог разреда наше Школе – Нађу Стојанов 5-1 и Матију Бабића 5-2.

            Сагласно пропозицијама снимили смо два кратка видео прилога о занимљивостима приликом изучавања Руског језика као страног језика.

Нађа је у уводном делу излагала о својим одмалена омиљеним играчкама – матрјошкама, које погрешно називамо „бабушкама“. Затим је веома зрело и разложно реферисала о међујезичким хомонимима или, разговорно, о Лажним пријатељима преводилаца као што је, на пример, живот – стомак, а сви знамо и какву забуну изазива питање „Как твоя фамилия?“ на које интуитивно погрешно одговарамо да нам је презиме „добро“.

            Обоје ученика се потрудило да ураде и пригодне паное. Матија је на истом представио фактографске чињенице о огромном пространству РФ и руском језику, које су њега лично импресионирале. Затим је надахнуто излагао о пословицама на руском језику и еквивалентно их превео у духу нашег језика. Занимљиве су му биле и речи које се идентично пишу у оба сродна језика.

            Колегиница Маја Вуксановић виртуозно је осмислила анимационе и музичке ефекте, уобличила и монтирала видео материјал, који је снимила Ива Бабић, сада средњошколка, али и даље „наша“, која несебично и пожртвовано пружа подршку и помоћ својој матичној школи.

            Премијерни наступ наших малених представника био је очаравајући, спонтан и без имало треме.  Жири Руског центра науке и културе наградио је њихово залагање дипломом „за активно учешће, креативан приступ на конкурсу видео-филмова 'Руски језик – изузетан језик' и заинтересованост за руски језик и Русију“ и пригодним поклоном за успомену.

            Церемонија проглашавања победника одржана је у Руском центру науке и културе у петак, 10. јуна 2021. године уочи Дана Русије. У пратњи ученика биле су директорица Школе, проф. Гордана Фодог, наставница Српског језика, проф. Маја Вуксановић, и Аријана Колунџић, наставница Руског језика.

ЛИК РОССИИ 2021

У организацији Општеобразовне школе при Амбасади Русије у Србији одржано је међународно такмичење «ЛИК РОССИИ 2021».

            Наши ученици су се пријавили за следеће номинације у области литерарног стваралаштва и ликовне уметности:

- Писани састави на тему Свет космоса – ученик Андреј Вртунић 5-2;

- Илустровање фолклорних дела – Костић Милица 5-2, Стефан Бајић 5-2, Јована Влаовић 6-1, Тијана Петровић 6-1, Милана Живанов 6-1, Симона Петровић 6-2, Андријана Ристић 6-2, Милица Драгановић 8-2;

- Пејзажи Русије – Михајло Унтербергер 6-1, Михајло Зечевић 6-1;

- Традиционални руски занати – Алекса Цветковић 6-1.

Постигнути резултати:

  1. Андреј Вртунић 5-2 – освојено прво место за литерарни састав на тему Космос;

Сугестије и корекције – наставница Маја Вуксановић и Аријана Колунџић.

  1. Милица Драгановић 8-2 – освојено треће место за ликовну илустрацију фолклорног

дела; Сугестије и руковођење – наставница Сања Суба.

Наставница Сања Суба је, такође,  похваљена од стране Организационог комитета међународног такмичења «ЛИК РОССИИ 2021» за укупно 11 приспелих квалитетних радова.

Кликните ОВДЕ и погледајте номинације.

 

 

 

 

"С природом на ти " и у Нерадину

Акција Савеза учитеља Републике Србије нашла је своје место и у подручном одељењу у Нерадину , где су учитељ Зденко Корошец и учитељица Љиљана Јоцић организовали активности на отвореном у виду шетње до оближњег манастира Гргетег и кроз тематски дан спровели низ активности и учења кроз игру. Највише радости деци су донеле игре на отвореном и дружење свих ученика од првог до четвртог разреда.

Првенство Војводине у атлетици

Драгана Зечевић ученица 7. разреда наше школе и члан Атлетског клуба "Соко " из Врдника освојила је сребрну медаљу на Првенству Војводине у атлетици, које се одржало 05.06.2021. године у Сремској Митровици, у категорији бацање диска.
Честитамо Драгани, тренеру и члановима њеног клуба.

АКТИ ШКОЛЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

СТРУЧНИ ТИМОВИ

КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ