guia MetroPagina

17.фебруар "Дан купуса"

  1. ФЕБРУАР – ДАН КУПУСА

Ученици првог и трећег разреда подручног одељења у Ривици данас су научили нешто ново о купусу и приредили изложбу ликовних радова у холу школе.

 Купус је поврће које се код нас често користи у исхрани.

Он је двогодишња биљка. Прве године има главицу, а друге стабљику и цвет.

Постоји више врста купуса (бели, црвени, украсни).

Чувени је ФУТОШКИ купус (лаган, танких листова, беличас и „спљоштен“)

Највећи произвођачи купуса у свету су Кина, Индија и Русија.

Највећи потрошачи купуса су Руси са 20 кг купуса по становнику годишње.

Купус је биљка која има и лековита својства: облог од листа свежег купуса лист извлачи отоке, упале. Сок лечи чир на желуцу и упалу  црева. Расол лечи мамурлук.  

Купус је у Србији једно од заступљенијих поврћа у исхрани током зиме.

Купус код нас се користи као:

  Сарма

  Подварак 

  Свадбарски купус

  Кисели купус 

  Купус салата 

  Слатки купус са месом

Мрчајевски купус

Самарлук је старо српско јело од киселог купуса и пиринча. У мрсној верзији у самарлук се додају чварци.

 

АКТИ ШКОЛЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

СТРУЧНИ ТИМОВИ

КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ