guia MetroPagina

Прота из Ирига задужио Србе: Историја дужа од два века повезала две основне школе

ДВЕ основне школе - "Доситеј Обрадовић" у Иригу и "Прота Стеван Поповић" у Чумићу код Kрагујевца - најпре је, после 200 година, спојила историја, а сада су њихови представници одлучили да учврсте сарадњу.

Организовањем спортских и културних манифестација, деца иришке осмолетке ће бити у прилици да упознају Шумадију, док ће малишани из Чумића организовано моћи да посете место подно Фрушке горе, из којег је у њихов завичај стигао прота Стеван Поповић који је 1792. године основао прву школу у овом делу Србије.

Иначе, директор ОШ "Прота Стеван Поповић", Александар Јовановић, читаву деценију је покушавао да се повеже са колегама из ОШ "Доситеј Обрадовић", али је у Иригу - све до доласка Сање Николић на чело установе - наилазио само на незаинтересованост. Онда је договорена посета делегације из Војводине школи која између Kрагујевца и Тополе има укупно 130 ученика.

- Овде нико није знао да та наша два места повезују историјске околности. Ја сам из Ирига и признајем да су ме понеле емоције, па се јавила жеља за међусобним упознавањем не само руководстава школа, већ и ђака. Сада смо њиховим доласком код нас, потписом и печатом, озваничили ту сарадњу - каже Сања Николић.

 

А, везе су почеле током последњег рата између Аустрије и Турске, од 1788. до 1791, односно Kочином крајином у којој су се, уз легендарног команданта Анђелковића, борили и Чумићани. Пратећи повлачење аустријске војске, са све породицама су се обрели у Иригу, где је угледни трговац Радоје Божић схватио је значај образовања и убедио свештеника Стевана Поповића да се са породицом пресели у Чумић и посвети описмењавању тамошње омладине. У својој кући, прота је гостинску собу користио као учионицу и тако је, званично, створена прва народна школа у Шумадији.

- Сада имамо нову зграду, а протину кућу смо пренели у школско двориште и оформили етно--село, где ученици похађају неколико радионица и практично се упознају са српском традицијом и културом - истиче Александар Јовановић, поносан на чињеницу да ове године обележавају 230 година постојања.

 

Текст преузет са странице НОВОСТИ.

 

Више слика о сјајној сарадњи, погледајте у галерији испод.

АКТИ ШКОЛЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

СТРУЧНИ ТИМОВИ

КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ