guia MetroPagina

Посета ОШ” Прота Стеван Поповић” у Чумићу

Једно прелепо познанство и верујемо, на даље дуго пријатељство, остварено је након, како су наши домаћини рекли 200 година, одласком директорице ОШ”Доситеј Обрадовић”из Ирига др Сање Николић са неколицином запослених у гостољубиво село Чумић у ОШ ”Прота Стеван Поповић” .
Село Чумић се налази недалеко од Крагујевца, у скоро нетакнутој природи Шумадије, са обиљем историјског богатства и значаја.Спада у најстарија лепеначка насеља које је по многим описаним изворима настало највероватније у другој деценији XVIII века, иако ни један познати извор то децидирано не тврди.
Контакт је остварен пре наше посете, путем телефонског позива директора ОШ у Чумићи Александра Јовановића. Александар је укратко изразио разлоге због чега жели да са нашом школом оствари контакт, па чак и жељу да се побратиме школе.
Један  непосредан телефонски позив, реализовао је дуго ишчекивану посету Ирижана селу Чумић.
Разлог зашто је баш та школа у Чумићу значајна и интригантна Ирижанима, јесте то што је управо оснивач школе један Ирижанин!
Радоје Божић ( један од пет родова који су основали село Чумић), боравећи у избеглиштву у Иригу, остао је задивљен Србима из варошице подно Фрушке горе. Наиме, остао је затечен њиховом писменошћу, културом, бригом о школству, просвећивању и уздизању свог подмлатка.
Радоје Божић налази ученог свештеника Проту Стевана који је био не само вичан у богослужењу, обављању верских православних обреда, већ је могао и да ђаке подучава. Придобио га је да напусти Срем, свој родни лепи Ириг и да у заосталом  селу Чумићу, у поробљеној Шумадији, оснује школу и заоре једну од првих бразди просвете у Србији. Сељаци подижу у средишту пространог атара Чумића своме свештенику Проти Стевану Сремцу кућу са три одељења, која је у то време била једна од већих.
Један учитељ у Чумићу, од 1888.до 1901.године, причао је да је прва школа у Чумићу била приватна кућа, у малој, ниској и мрачној згради у засеоку Ириг краја Сремчеве пољане.
Та сеоска кућа, Протина кола и сада постоји у Иригу и оживљава предања Чумићанаца и сведочи о згради прве мале сеоске школе у Шумадији.
О великодушности, срдачности и знаности свештеника Проте Стевана, као и самим Чумићевцима, могло би се још доста тога писати, али један сиже је представљен ради бољег разумевања зашто су ове две школе изразиле жељу за побратимством.
Први сустрет након 200 година између Ирижана и мештана Чумића је одавао утисак великог познанства. Срдачни домаћини на челу да директором Александром, раширених руку и осмехом на лицу угостили су нас у својој школи. Обишли смо велелепно имање на коме се школа налази, чули многобројне историјске податке, уживали у богатству погледа над дивним пределима Шумадије. Упознали смо се са делом колектива, водили разговоре о разним темама везаним за образовање, међусобно се саветовали, предлагали. Све у свему, од првог момента, блискост и веза коју је Прота Стеван Сремац започео, директор Александар Јовановић и директорица др Сања Николић заједно са колективима школа, свесрдно ће наставити.
Врло лако и брзо смо се договорили о међусобној сарадњи, о повезивању у различите пројекте, о посетама које ће убудуће бити организоване како за децу из Ирига тако за децу из Чумића.
Сусрет колико год да је трајао, свесрдна добродошлица је одала утисак да је било кратко. Из тог разлога, на обострано задовољство, договорили смо брзи поновни сусрет где ће сада ОШ”Доситеј Обрадовић” угостити Чумићевце и спровести их кроз историјска, културна, образовна, пејзашка богатства сремачког Ирига.
Са нестрпљењен ишчекујемо поновно дружење!

АКТИ ШКОЛЕ

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

СТРУЧНИ ТИМОВИ

КУТАК ЗА РОДИТЕЉЕ