Искористи ствари које ти се нуде

У месецу октобру, у кући која још званично није почела са радом - Михизовој кући, али свакако новом културном месту нашег малог Ирига, отворена је изложба "Уметничко не", аутора Авакума Кваса, која садржи дела уметника такозване "Задарске групе".

Ученици одељења 8-1 наше школе и наставница Мајда Радошевић одлучили су да је посете.

Задатак је био јасан:

1. Искористи ствари које ти се нуде, јер све око тебе, нарочито културно дешавање, може да се искористи у сврху науке;

2. Ове године интензивно се бавимо новинарским жанровима, тако да смо ову прилику искористили да научимо нешто ново, а онда то знање спојимо са знањем српског језика.

3. Ученици су подељени у девет група које чине три до четири ученика. Сваки ученик у оквиру групе мора да има свој задатак и да се јасно истакне ко је шта радио.

Прва група вести.

1.1. Ученици пишу новинарски текст.

1.2. Ученици снимају вест камером.

1.3. Ученици снимају вест уз помоћ диктафона - радио прилог.

Друга група интервју.

2.1. Ученици пишу интервју.

2.2. Ученици снимају интервју камером.

2.3. Ученици снимају интервју уз помоћ диктафона - радио прилог.

Трећа група репортажа.

3.1. Ученици пишу репортажу.

3.2. Ученици снимају репортажу камером.

3.3. Ученици снимају репортажу уз помоћ диктафона - радио прилог.

У оквиру сваке подгрупе, ученици у свој рад морају да "убаце" једну рекламу и један оглас. Било би пожељно да реклама и оглас буду у вези са Општином Ириг.

А сада да откријемо делић онога што нам је наш љубазни домаћин рекао:

-Они су те 1947.године били студенти Ликовне академије у Београду и онда су једног дана одлучили да више неће да сликају према идеолошким критеријумима тог времена – соц реализма, они су желели да сликају по своме, кренули су на море, звали су и Михиза, отишли су у Задар и тамо остали пола године. Сви су избачени са Академије, али било је неких интервенција па су их вратили на Акедемију, сем Миће Поповића коме су цинично рекли да му не треба школа, да је он завршен сликар. То се испоставило да је тако за све њих, јер су сви из те екипе после тридесетак година су постали академици. Неки су отишли у Париз или Њу Јорк, касније су постали академици и то су наши најзначајнији сликари друге половине 20. века – Мића Поповић, Петар Омчикус, Бата Михајловић и њихове жене. У Задру се родила љубав па ће Бата Михајловић оженити Љубинку Јовановић, Вера Божичковић ће се удати за Мићу Поповића, а Коса Бокшан за Петра Омчкиуса. Михиз је био са њима и писао је песме, чак је и насликао две слике, али кажу да су биле старшне па је одустао, говори аутор изложбе, Авакум Квас. (преузето са портала Сремске новине)

Ученици су, као и увек, неко са више, неко са мање пажње, слушали излагање господина Авакума, а резултат њиховог слушања и рада биће представљен у наредном периоду.

IMG_20191106_141522.jpg IMG_20191106_142432.jpg